Bemutatkozás

A Szihalmi Fúvósok csapata több mint 25 éves múltra tekint vissza: 1997-ben a helyi zeneiskola kamaracsoportjainak összevonásával alakult meg, és 2001. óta egyesületi formában működik. Az együttes létszáma az évek során folyamatosan bővült: a felnőtt fiatalok rendszeresen visszajárnak a próbákra és szereplésekre, emellett az utánpótlást a Szihalmi Általános Iskola zeneművészeti tagozata adja. Ebből – és a közösség összetartó erejéből egyaránt – következik, hogy mára a Fúvósok 37 fős létszámát tekintve több korosztály, sőt generáció fellelhető a tagok között, a 13 évestől a 30-as fiatalokig, fiúk-lányok, egyetemisták és családapák zenélnek együtt.

A zenekar aktív résztvevője Heves vármegye, illetve a régió kulturális, sport- és egyházi rendezvényeinek. Az ünnepségek, falunapok, zenés-táncos események és önálló koncertek sora mellett több hazai és európai fesztiválnak is rendszeres fellépői között található az együttes. Hazánkban több alkalommal szerepeltek a debreceni Virágkarneválon, a határokon túl pedig Erdély, Bulgária, Észak-Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Olaszország, Franciaország és Portugália fesztiváljain vettek részt. A zenekar tevékenységét Szihalom Község Önkormányzata 2015-ben kitüntetéssel ismerte el.

A Szihalmi Fúvósok évek óta szoros kapcsolatot ápol az Egri Majorette Egyesülettel, a két csapat számos közös fellépésen van túl, Magyarországon és külföldön egyaránt. A táncos lányok rendezvényein rendszerint a Fúvósok szolgáltatja az élőzenét, melyhez elengedhetetlen a sok közös próba, gyakorlás; ezekre a hevesi vármegyeszékhelyen, vagy Szihalmon kerít sort a két együttes.

A zenekar repertoárja a fúvós menetzenétől a mai slágerekig terjed; a fiatal társaság örömmel merít a komolyabb műfajból, előszeretettel játszik filmzenéket, de egyedi koreográfiákkal megtűzdelt, önálló showműsor is színesíti palettájukat. Fő céljuk között szerepel a fúvós zene és a fúvós hangszerek, illetve a mazsorett-tánc népszerűsítése, a hagyományőrzés valamint a tehetséggondozás.

 

Az egyesület elnöke: Koósné Jaskó Ilona.

A Szihalmi Fúvósok karnagya: Kovács Henrik.

in English

The team of Szihalmi Fúvósok has had more than two decades of history so far.
The band founded in 1997 when the school’s chamber orchestras decided to come together as an association.
Szihalmi Fúvósok is a wind orchestra which welcomes new members from year to year.
Senior members are regularly attending on rehearsals and taking part in performances as well.
And there are children in the music school of Szihalom who can also be its future members.
The orchestra actively participates in the cultural, sports and the parochial programmes in the county and the region. Apart from the individual concerts the orchestra also performed abroad, for example in France, Italy, Montenegro, Bulgaria, Romania, Poland and Portugal where they had a great success. In 2015 they got an award from the self-government of Szihalom.
Szihalmi Fúvósok has built a great partnership with the Egri Majorette Egyesület, and they have been performing successfully together for years.
The repertoire is on a large scale from marching band music to modern hits. Their main aim is to popularise wind orchestral music, and build a safe and valuable community for young people.
President : Ilona Koósné Jaskó
Conductor: Henrik Kovács